CiNTaaa tERaKHir....



Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita
Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia


Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia



 
                                                 Mungkin kita kan berbeza haluan 
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan        

10-Q


Terima Kasih….


Ungkapan biasa penuh makna
Sekali sehari… sekali seminggu… 
sekali sebulan @ sekali setahun???
Atau tidak terhitung…
Ringankanlah lidah dan bibirmu untuk meluahkan…
Kerna dengannya… boleh jadi satu penghargaan
Kerna dengannya… boleh timbul kasih dan sayang
Kerna dengannya juga… boleh lahir 
rasa keinsafan dan kemaafan…



RinDunYeR nAk BaLik UmaH...


Umah dlm Taman ke Umah dlm Ladang nie... huhuhu....

Rindunyer nak balik umah... ade 1 paper lagi... huhuhuhu...

Rumahku Syurgaku.... di sinilah tempat aku mula merangkak, berdiri dan berjalan... 
tidak tertanding jutaan kenanganku disini dengan berjuta hotel 5 bintang...



Sem paling banyak main....!!!!


Dh kul 12 pun... tp ku asyik dok mengadap laptop ni jew.... sambil layan lagu ngan facebook... awalnye ingat nak stdy... baru bace suku nota dh rase ngantok (Syaitan ni xde keje lain ke hah... pantang tgk org nak bljr). Dah duk main facebook ni x ngantuk plak ek... hehehehe.... Hiburan2!!!!! Nak kate x suka x ley jgk... nnt terkena btg idung sendiri baru tau... hahahaha....

Pejam celik, bgn pagi g kuliah tiga pat jam... balik bilik tido. sedar2 sekejap je dah exam... pejam celik lagi upenyer aku tinggal 2 paper je lagi. 9/11 ngan 11/11. aduuhhh...!!!! dh la bnyk lagi x bace.... sem ni mmg sem yang ku rase paling banyak sekali ku main laaa.... semester sebelum2 ni ade jugak la kurangnyer... ku rase sebab sem ni dh ade tenet kot kat bilik. x yah ssh2 mcm dulu kene g library @ fak bila nak men tenet. huhuhuhu.... tapi ade bgs jgk... x yah jgk la ku susah2 nak kuar g cari bahan tuk asngmt n leh survey buku kat bilik je... Teknologi2!!!

Walaupun 6 paper je... tp subjek berat2 btol... ssh jgk nak bawak... tambah2 bab nak kene ngafal2 nie... hehehe.... untuk 2 paper akan datang nie ku harap sangat2 la leh dapat "A". InsyaAllah.... klu x mampoih aku... PNGK lepas dh la jatuh menjunam ( Tapi atas 3 lagi la ). Harap sem ni dapat kekal, x pun naik cket dh kira baguih la sngt2... aku dh riso giler2 nie... 4 paper yg lepas... dua paper je yg aku yakin cket jwb... dua lagi hanya Allah saje yg tau.... betapa siksanyaaaaaaaaaa........ Ape2 pun jomla kita sama2 doakan kejayaan kita bersama biar sem ni semua PNGK kita naik belaka... xde yg turun2.... Apa2 pun... hidup mesti diteruskan... kita hanya merancang... Allah yang menetukan segalanya....



* Klu Result sem ni dapat kekal @ naik... ku Nazar Pose Sehari... InsyaAllah boleh dapat...        Ameen..

BaS ke Feri nie???

 
Bas ke Feri nie... (jawab2!!!... hahaha...)
 
 Terjunam masuk parit ke nie?? huhu...

Tapi dalamnye x mcm Bas Pun..??

Driver Bas ni tido ke hah??? Jambatan kat sebelah... laut jugak yg dia nak redah... hahaha...

hahaha... tgk x tenggelam pown.... sape kate drivernyer salah jalan...


dah selamat sampai pun...

Hebatnyer leh plak masuk2 dlm air ek??? gmbr ni ku amik mase g melancong thn lps. (huhu) klu korg nak tau ni la kehebatan bas kat Dubai. Org panggil AMPHIBIOUS WATER BUS...!!! betapa canggihnya teknologi sekarang sampai bas pun leh idup 2 alam... hahaha... bila pulak kita rakyat malaysia nak menghasilkan Feri jalan atas jalan raya... kah3.... !!!




HaRLeY DaVidSoN...???


The Harley for Men:



The Harley for Women:




T-Shirt oit T-Shirt





Akhirnya masalah t-shirt yang di tempah selesai jugak walaupun lewat sehingga 3 bulan (Lembab nak mampos). aku punyalah beria2 hantar order tu pertengahan bulan julai yang lps. ingtkan dapatla siap cepat. Ni semua gara-gara janji manis ADIK si pembuat t-shirt tu. mase mula-mula nak suruh aku hntr dekat abg dia bukan main lagi... dengan lohgat penang dia : "boleh ja.... sebulan siap, tapi la nie abg kami dok buat baju untuk Manik Urai". dah mcm MAMI JARUM ku tgk. Fuiyoo..!! dh baju pilihan raya pun dia buat, mesti t-shirt simple2 mcm ni cepat. Aku pun setuju la sebab harga yang dia janjikan masa tu memang murah sangat. lagi pun aku bukan nak buat banyak. tapi lebih la dari 100 helai... 





Sepanjang menunggu untuk t-shirt siap, aku ingt boleh la relax2 sambil wat asngmt... upenye xde maknenyer, janji-janji si MAMI JARUM tu mula nampak macam penipu ja... mula2 skali dia suh aku tkr design baju perempuan sbb katanya ssh nak buat. "wei, kami rasa baju pompuan ni ssh sngtla nak buat. lagi pun kalau buang line tepi tu lagi lawa kami tgk" dalam ati aku... "puuitt ang.... ckp je la malas nak buat n nak amik untung lebih". x smpi seminggu, karenah si PENANG tu dtg lagi. "wei, abg kami ckp harga tu x boleh la, sbb kalau harga tu kain dia x brapa nak elok laaa...!!!!". Genap sebulan aku terus g tnya dia. "T-shirt mcm mn? bila boleh hntr"  dia boleh plak sengeh mcm kerang busuk. "wei, sori la, abg kami x dan la nak buat lagi, sabaq na..??. Sori naik lori la MAMI JARUM oit... minggu depannyer aku tnye lagi untuk tau perkembangan. kali ni ada lagi alasan dia. "Wei, kami memang btol2 mintak maap, abg kami x dan siapkan lagi, anak dia sakit, dia g tgk anak dia kat hospital" (SAKIT????? AWAT X MATI JE TERUS). x profesional langsung buat keje... bengang aku dibuatnya. dah mcm2 alasan aku dgr. Tunggu punyala tunggu dah masuk bulan sepuluh. dh TIGA BULAN.....!!!!! bkn lewat seminggu dua. sapa x bengang. Pastu dia bg tarikh kat aku 15 hb.. ok fine. aku tunggu.

Dari 10hb aku tnye soalan yg sama dekat MAMI JARUM tue. “mcm mana baju??”  xda jawapan lain asyik sengih memanjang. Macam lawa sangat gigi tue. Mcm tu jugak la bila aku tnye hari2 yg lain. Pagi 15hb tu x sabar2 aku kononnya nak tgk mcm mana t-shirt yg smpi nnt. Tgk2 kul 9.30 ada msg yg x sedap di baca. “salam, saya abg NAZIRAH, saya mintak maaf sebab t-shirt x dpt siap lagi. Lagi 10 hari”. Bengang aku baca msg tu. Adik ngan abg sama ja… bnyk alasan. Aku bls plak mcm nie… “PERINGATAN…!!! Kalau baju x siap dlm masa yg ditetapkan saya xkn bayar harga lama” dh aku mintak balik deposit RM1000 xnk bg. Tau pun xnk rugi. Bengoong…!!!! Malas nak ckp bnyk aku tunggu je t-shirt smpi.. dlm pada tu aku tekan jugak si MAMI JARUM tu hari2. Kot2la dua beranak tu lupa. Bkn leh jangka org mcm tu… suka bg tau last2 minit. Macam hampeh….!!!!

Bila aku dh tekan2 mcm tu, Abg dia pun kol la aku. Aku ungkit la janji-janji manis si MAMI JARUM tu… boleh plak abg dia kata dia tu lurus, x tau apa2.. kalau x tau apa2 bodo namanya… kalau x tau apa2 xde la dia buat mcm ni. Lurus pe bendenyer… otak keeling.. banyak pusing… auta je lebih… bisnes nak!!! Tp haprak!!!. Boleh plak lagi dia kata dia dh tua… abg yg sulung. (ADE AKU KISAH…!!!) ape ntah kaitan buat baju dgn umur ngko??? Bila baju dh siap. Korg tgk la ape jadi… lain yg aku design… lain yg aku dapat. Blm tgk beza baju perempuan lagi… buat keje lmbt… ingtkan cermat… rupanya mmg dh pemalas…  bnyk alasan… Dasar MAMI JARUM… kain dia bkn bgs mana pun. bagus lagi kain langsir umah aku.. huh... So.. Pasni kalau korang nak buat T-Shirt x yah la buat ngan si MAMI JARUM tue...

FAKTA KES:
Penjenayah : Nazirah Bt. Zain & Abgnya...
Mangsa : Aku laa ngan bdk2 yg tempah t-shirt
Syarikat : [ixi:z] (Pulau Pinang]




..::JiKa::..



Jika kamu memancing ikan....
  Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
  Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan sakit oleh karena bisanya ketajaman mata kailmu dan
mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup. 


Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan 
kepada seseorang...
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Karena dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan  
mungkin tidak dapat
melupakan segalanya selagi dia     
mengingatmu.... 



      Jika kamu menadah air biarlah berpada,
           jangan terlalu mengharap pada takungannya
dan janganlah menganggap ia
  begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....

  Apabila sekali ia retak....
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
     Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi.... 


Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya.... 

  Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya
 

begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa

  Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... 

akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.


  Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan terus
 
hingga ke akhirnya.... 





      Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... 
yang kamu pasti baik untuk dirimu.

  Mengenyangkan. Berkhasiat.

  Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..

  Terlalu ingin mengejar kelezatan.
  Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
  Kamu akan menyesal.

 

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....

yang pasti membawa kebaikan kepada dirimu
 

Menyayangimu. Mengasihimu


Mengapa kamu berlengah, terus mencuba  

membandingkannya dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan


Kelak, kamu akan kehilangannya apabila 
  
dia menjadi milik orang lain 

Kamu juga yang akan menyesal.


 

 

Teman


There was an error in this gadget

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP