T-Shirt oit T-Shirt





Akhirnya masalah t-shirt yang di tempah selesai jugak walaupun lewat sehingga 3 bulan (Lembab nak mampos). aku punyalah beria2 hantar order tu pertengahan bulan julai yang lps. ingtkan dapatla siap cepat. Ni semua gara-gara janji manis ADIK si pembuat t-shirt tu. mase mula-mula nak suruh aku hntr dekat abg dia bukan main lagi... dengan lohgat penang dia : "boleh ja.... sebulan siap, tapi la nie abg kami dok buat baju untuk Manik Urai". dah mcm MAMI JARUM ku tgk. Fuiyoo..!! dh baju pilihan raya pun dia buat, mesti t-shirt simple2 mcm ni cepat. Aku pun setuju la sebab harga yang dia janjikan masa tu memang murah sangat. lagi pun aku bukan nak buat banyak. tapi lebih la dari 100 helai... 





Sepanjang menunggu untuk t-shirt siap, aku ingt boleh la relax2 sambil wat asngmt... upenye xde maknenyer, janji-janji si MAMI JARUM tu mula nampak macam penipu ja... mula2 skali dia suh aku tkr design baju perempuan sbb katanya ssh nak buat. "wei, kami rasa baju pompuan ni ssh sngtla nak buat. lagi pun kalau buang line tepi tu lagi lawa kami tgk" dalam ati aku... "puuitt ang.... ckp je la malas nak buat n nak amik untung lebih". x smpi seminggu, karenah si PENANG tu dtg lagi. "wei, abg kami ckp harga tu x boleh la, sbb kalau harga tu kain dia x brapa nak elok laaa...!!!!". Genap sebulan aku terus g tnya dia. "T-shirt mcm mn? bila boleh hntr"  dia boleh plak sengeh mcm kerang busuk. "wei, sori la, abg kami x dan la nak buat lagi, sabaq na..??. Sori naik lori la MAMI JARUM oit... minggu depannyer aku tnye lagi untuk tau perkembangan. kali ni ada lagi alasan dia. "Wei, kami memang btol2 mintak maap, abg kami x dan siapkan lagi, anak dia sakit, dia g tgk anak dia kat hospital" (SAKIT????? AWAT X MATI JE TERUS). x profesional langsung buat keje... bengang aku dibuatnya. dah mcm2 alasan aku dgr. Tunggu punyala tunggu dah masuk bulan sepuluh. dh TIGA BULAN.....!!!!! bkn lewat seminggu dua. sapa x bengang. Pastu dia bg tarikh kat aku 15 hb.. ok fine. aku tunggu.

Dari 10hb aku tnye soalan yg sama dekat MAMI JARUM tue. “mcm mana baju??”  xda jawapan lain asyik sengih memanjang. Macam lawa sangat gigi tue. Mcm tu jugak la bila aku tnye hari2 yg lain. Pagi 15hb tu x sabar2 aku kononnya nak tgk mcm mana t-shirt yg smpi nnt. Tgk2 kul 9.30 ada msg yg x sedap di baca. “salam, saya abg NAZIRAH, saya mintak maaf sebab t-shirt x dpt siap lagi. Lagi 10 hari”. Bengang aku baca msg tu. Adik ngan abg sama ja… bnyk alasan. Aku bls plak mcm nie… “PERINGATAN…!!! Kalau baju x siap dlm masa yg ditetapkan saya xkn bayar harga lama” dh aku mintak balik deposit RM1000 xnk bg. Tau pun xnk rugi. Bengoong…!!!! Malas nak ckp bnyk aku tunggu je t-shirt smpi.. dlm pada tu aku tekan jugak si MAMI JARUM tu hari2. Kot2la dua beranak tu lupa. Bkn leh jangka org mcm tu… suka bg tau last2 minit. Macam hampeh….!!!!

Bila aku dh tekan2 mcm tu, Abg dia pun kol la aku. Aku ungkit la janji-janji manis si MAMI JARUM tu… boleh plak abg dia kata dia tu lurus, x tau apa2.. kalau x tau apa2 bodo namanya… kalau x tau apa2 xde la dia buat mcm ni. Lurus pe bendenyer… otak keeling.. banyak pusing… auta je lebih… bisnes nak!!! Tp haprak!!!. Boleh plak lagi dia kata dia dh tua… abg yg sulung. (ADE AKU KISAH…!!!) ape ntah kaitan buat baju dgn umur ngko??? Bila baju dh siap. Korg tgk la ape jadi… lain yg aku design… lain yg aku dapat. Blm tgk beza baju perempuan lagi… buat keje lmbt… ingtkan cermat… rupanya mmg dh pemalas…  bnyk alasan… Dasar MAMI JARUM… kain dia bkn bgs mana pun. bagus lagi kain langsir umah aku.. huh... So.. Pasni kalau korang nak buat T-Shirt x yah la buat ngan si MAMI JARUM tue...

FAKTA KES:
Penjenayah : Nazirah Bt. Zain & Abgnya...
Mangsa : Aku laa ngan bdk2 yg tempah t-shirt
Syarikat : [ixi:z] (Pulau Pinang]




0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP